Voedingsadvies in de klinische praktijk

 

 

 

 

 

 

 

We kennen wel het algemeen advies : niet te veel suiker en vet en zoveel mogelijk verse groenten en fruit. Maar toch is “gezonde voeding” voor iedereen anders. Voeding is belangrijk om het lichaam in balans te houden en zo het ‘ziek’ zijn te voorkomen. Eénmaal men ziek is, is de balans in het lichaam verstoord. Welk voedsel goed voor ons is hangt af van diverse factoren : zijn we gezond of ziek, is er sprake van zwangerschap, hebben we zittend en mentaal werk of zijn we eerder fysiek actief bezig.

 

Ook is het van belang rekening te houden met de leeftijd. Jonge, dynamische mensen behoeven een andere voedingspatroon dan ouderen.  Veel mensen onderschatten vaak het belang van de juiste voeding in ons dagdagelijks leven.

We hebben heel wat zelf in de hand als we onze voeding kunnen aanpassen.  Een ‘dieet’ bestaat niet, wel het bijsturen van onze gewoontes.

 

Gebaseerd op eeuwenlange observaties en ervaringen introduceert de Chinese dieetleer een breed spectrum van waardevolle, praktische aanbevelingen voor een gezond, holistisch dieet. Naast de juiste keuze van voedsel en bereidingswijze, legt de Chinese voedingsleer ook de nadruk op gezonde eetgewoontes en het ontwikkelen van een levenslange gezonde benadering van voedsel. Maar vooral : Geniet van het eten!

 

Praktisch:

 

In een eerste gesprek overlopen we de klachten. We stellen eerst een energetisch bilan op. We zoeken waar de stoornis zit of waarom het lichaam uit balans is.

Vervolgens overlopen we het voedingspatroon. We bekijken wat er wordt gegeten, op welke tijdstippen, op welke locatie. We bespreken de wijze waarop het eten wordt bereid, de hoeveelheid, enz…

Op basis hiervan krijg je al een eerste advies mee. Bij een volgend consult overlopen we de haalbaarheid van het vorig advies en het resultaat ervan.  Vaak is een 2-tal consulten en een opvolgconsult enkele weken later al voldoende om een positief resultaat te verkrijgen.

 

Het is niet de bedoeling om drastisch in te grijpen in je dagelijks voedingspatroon. We bekijken samen wat je huidige voedingspatroon is en proberen kleine veranderingen aan te brengen in functie van de doelstelling.

 

Voedingsadvies kan ook gegeven worden in aanvulling van een acupunctuurbehandeling. Deze laatste heeft niet zelden een beter resultaat als bepaalde voedingsgewoontes worden aangepast.

 

Dit advies sluit niet uit dat lichamelijke klachten best altijd eerst besproken worden met de arts. Deze moet bepalen of er onderliggende ziektes aanwezig zijn die de klachten veroorzaken. 

Instituut voor Energetische Geneeskunst

IVEG

    Heilige Geeststraat, 1A

9940 Ertvelde

  • Facebook Social Icon
    Enkel op afspraak
    T.+31 6 53 57 43 48
    email: iveg@iveg.eu

    Copyright IVEG comm.v.