Auriculo of Westerse ooracupunctuur is sinds begin jaren '50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de in Lyon, Frankrijk, praktiserende arts dr. Paul Nogier. De resultaten van zijn werk zijn over de hele wereld bekend en zijn bevindingen worden onderwezen in Europa, de VS tot zelfs in China, de bakermat van de acupunctuur.

Nogier ontdekte bij toeval dat het hele menselijke lichaam als het ware geprojecteerd is op de oorschelp. Verschillende patiënten van hem hadden brandplekjes op het oor als gevolg van een met succes behandelde ischias door een “volksgenezeres”, een zekere mme Barrin. Na contact met deze laatste en na degelijk onderzoek vond Nogier dat bepaalde punten op de oorschelp inderdaad corresponderen met organen of systemen.

 

Na meer dan 15 jaar experimenteren kwam Nogier uiteindelijk met een complete plattegrond van de acupunctuurpunten op de oorschelp. De vorm van die verzameling punten ziet er ongeveer uit als een baby in foetushouding. Het principe van de ooracupunctuur is gebaseerd op het reflexmechanisme. Dit reflexologisch principe kent 2 aspecten:

 1. Een diagnostisch aspect: Plaatselijk druk uitoefenen (pijnsensatie) op een punt ergens op het lichaam leidt tot een vegetatieve reactie. Deze reactie is waar te nemen in de vorm van het Vasculair Autonoom Signaal (VAS).

 2. Een therapeutisch aspect: Het behandelen gebeurt door de reflexpunten van de oorschelp te “prikkelen”. Dit kan op velerlei manieren, onder meer:

  • Door te Masseren

  • Door kleine verblijfsnaalden of korreltjes te gebruiken welke een paar dagen inde oorschelp blijven zitten

  • Door elektrische- of laserstimulatie

  • Door verhitting

 

Uit onderzoek is gebleken dat ooracupunctuur een effectieve techniek is om chronische en acute pijn te verlichten.

 

Ooracupunctuur is tevens sterk efficiënt ondersteunend bij het afkicken van verslavingen en bij het verbeteren van verschillende gemoedstoestanden.

 

In combinatie met het Vasculair Autonoom Signaal (VAS) kunnen met ooracupunctuur ook verstoorde chakra's en energievelden en -banen worden opgespoord en gestimuleerd. Deze discipline wordt Auriculomédecine genoemd.

 

 

 

SiVAS- Auriculo

Instituut voor Energetische Geneeskunst

IVEG

    Heilige Geeststraat, 1A

9940 Ertvelde

 • Facebook Social Icon
  Enkel op afspraak
  T.+31 6 53 57 43 48
  email: iveg@iveg.eu

  Copyright IVEG comm.v.