Korte historiek van de Auriculomédecine.

 

In 1943: Professor Leriche, vaatchirurg, beschrijft in zijn werk “Chirurgie des artères” één van zijn waarnemingen bij het postoperatief verzorgen van een aneurisma t.h.v. de arteria femoralis. Hij merkte duidelijk zichtbare veranderingen in de pulsaties ter hoogte van de femorale arterie, simpelweg  t.g.v. het aanraken (= prikkelen) van de huid.

Dit fenomeen kon onbeperkt worden herhaald, maar werd enkel vastgesteld en verder niet geanalyseerd.

 

In 1966:

Dr. Paul Nogier doet, eveneens toevallig, gelijkaardige waarnemingen.

Als grondlegger van de Auriculotherapie, de Westerse vorm van de ooracupunctuur, onder-zocht hij bijna systematisch de oren van de patiënt in het algemeen klinisch onderzoek. Daarbij palpeerde hij inmiddels de pols en merkte dat bij het aanraken van een pathologisch punt aan het oor er plots een heel duidelijk waarneembare verandering ontstond in de “kwaliteit” van de polsslag. Deze verandering in “pols-amplitudo”, zoals hij het zelf noemde, hield aan zolang het pathologische oorpunt werd geprikkeld of aangeraakt. Bij ophouden van deze prikkel hield ook het verschijnsel op te bestaan.

 

Ook Nogier constateerde dat dit fenomeen onbeperkt kon worden herhaald bij elke nieuwe stimulus van het bewuste oorpunt. Hij gaf er de naam “RAC” aan (“réflexe auriculocardiaque”) welke later werd omgedoopt in “VAS” of “Vascular Autonomic Signal”.

 

Oorspronkelijk gebruikte hij dit verschijnsel als diagnostisch middel, nl. om echt pathologische punten en -zones aan het oor te ontdekken.

 

In 1986:

Dr. Raphaël Nogier (zoon van) ontdekt via het VAS de “Fotoperceptie van de huid”, waarmee hij aantoont dat de secretie van belangrijke neurotransmitters in het Centraal Zenuwstelsel voor een aanzienlijk deel afhankelijk is van de fotoperceptie van de huid.

De huid fungeert als een soort radar welke o.a. lichtfotonen absorbeert en het Centraal Zenuwstelsel beïnvloedt.

 

1970-1990:

Dr. Paul Nogier en zijn assistenten pogen het fenomeen VAS grafisch te registreren.

 

1991:

Dr. Michel Marignan, een leerling van Paul Nogier, doet voor het eerst een grafische registratie en daardoor een wetenschappelijk bewijs van het VAS.

 

2007:

Dr. Gérard Fiches objectiveert en registreert het VAS, waardoor deze wetenschappelijk wordt aangetoond.

dr. Paul Nogier

dr> Raphaël Nogier

JP en Rahaël

Instituut voor Energetische Geneeskunst

IVEG

    Heilige Geeststraat, 1A

9940 Ertvelde

  • Facebook Social Icon
    Enkel op afspraak
    T.+31 6 53 57 43 48
    email: iveg@iveg.eu

    Copyright IVEG comm.v.